Tijdelijke regeling F&J rechtbanken i.v.m. Corona

Aan onze ketenpartners in het familierecht regio Midden-Nederland

familierechtadvocaten
de raad voor de kinderbescherming
de gecertificeerde instellingen
de zorginstellingen

 

Geachte heer, mevrouw,

Met deze brief breng ik graag het landelijk vastgestelde crisisreglement ‘tijdelijke regeling F&J rechtbanken i.v.m. corona” onder uw aandacht. Een kopie treft u bijgaand aan. De regeling is ook te vinden op www.rechtspraak.nl.
Ik verzoek u vriendelijk doch dringend de tijdelijke regeling goed te lezen, Ik vraag u dit reglement op te volgen en ik reken daarbij op uw begrip.

Hieronder onderstreep ik een aantal punten uit deze regeling.

Bel ons niet

Een dringend verzoek dat in ieder geval geldt tot en met 6 april en mogelijk ook daarna: bel ons niet, wij bellen u.
Ik kan mij voorstellen dat u met vragen zit over voor u belangrijke zaken die de rechtbank Midden-Nederland behandelt. De rechtbank is echter gesloten. Wij behandelen op dit moment alleen urgente zaken (spoed OTS zaken, verlenging uithuisplaatsing in een gesloten kader, verplichte zorg zaken en spoed-kortgedingen en spoed voorlopige voorzieningen). Landelijk is vastgesteld welke zaken urgent zijn en welke niet. De bezetting op de rechtbank is beperkt en de wel aanwezige collega’s werken heel hard om de urgente zaken door te kunnen laten
gaan. Met name voor de collega’s op de griffie is het tegen deze achtergrond heel belastend als zij gebeld worden over niet-urgente kwesties. De rechtbank neemt telefonisch contact op met u.

Breng bij voorkeur geen nieuwe zaken aan

Met name aan de advocatuur het verzoek om te handelen conform punt 12 van de tijdelijke regeling. Ook dat draagt bij aan het door de rechtbank goed kunnen afdoen van urgente zaken.

Zaak afdoen zonder mondelinge behandeling

Ook punt 10 breng ik graag onder uw aandacht. Meld u zich bij de rechtbank via een F9-formulier als de zaak zonder mondelinge behandeling kan worden afgedaan. Aan de advocatuur wordt hierover een aparte brief verzonden.

Mailen met de rechtbank

Mailen met de rechtbank is in beginsel niet mogelijk. Onder de huidige omstandigheden is het mogelijk om alleen in urgente zaken de rechtbank te mailen. Het is van groot belang om te benadrukken dat dit alleen geldt voor de urgente procedures waarnaar wordt verwezen in de eerste alinea van deze brief. De medewerkers van de griffie zijn opgedragen hierin strikt te handelen en e-mails in andere procedures als niet verzonden beschouwen. In urgente zaken mogen zittingstukken aangeleverd worden via de algemene e-mailadressen:

Lelystad: familielelystad@rechtspraak.nl
Utrecht: familieutrecht@rechtspraak.nl

Met vriendelijke groet,

mr. drs. S. (Sander) Lanshage
Rechter / Teamvoorzitter familierecht

Terug naar het nieuws-overzicht