Vertraging bij afhandeling familiezaken

 

 

 

 

 

Geachte advocaten,

De rechtbank Midden-Nederland wil u graag informeren over vertraging bij bepaalde familiezaken.

 

Echtscheidingsverzoeken

In de laatste dagen van 2019 heeft de rechtbank Midden-Nederland een groot aantal echtscheidingsverzoeken ontvangen. Deze hoge instroom, heeft ervoor gezorgd dat er een achterstand in de verwerking van deze echtscheidingsverzoeken is ontstaan. Inmiddels is deze achterstand ingelopen, maar is in de doorlooptijd van deze zaken een vertraging van minimaal 4 weken ontstaan. Voor de zaken die buiten zitting om afgedaan worden, blijft de vertraging naar verwachting beperkt tot 4 weken. Helaas kan voor de zaken die mondelinge behandeling vragen, niet gegarandeerd worden dat de vertraging maximaal 4 weken is. Afhankelijk van factoren als bezetting van de (zaak)rechters, zittingsruimte en uw verhinderdata kan de vertraging voor deze zaken meer dan 4 weken zijn. 

 

Erfrecht of verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap

Ook in dagvaardingszaken over erfrecht of verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap duurt het langer dan wij gewend zijn om een zittingsdatum aan u door te geven. De reden daarvoor is dat er een toename aan zaken is. Het aantal rechters kan op korte termijn niet worden uitgebreid. Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden welke zaken in welke volgorde op zitting worden geplaatst. Bij het maken van die keuzes speelt (de mate van urgentie van) het belang van kinderen een grote rol.

 

Om in de hiervoor genoemde dagvaardingszaken sneller een zittingsdatum te kunnen bepalen, is een pilot gestart. In die pilot wordt bij binnenkomst van een zaak direct beoordeeld wat nodig is voor een snelle afdoening. Rechtbankmedewerkers letten op de mate van urgentie en hoeveel tijd er voor de zaak nodig is op zitting. Vervolgens proberen zij die zaken zo slim mogelijk te plannen. Op die manier probeert de rechtbank effectiever van zittingscapaciteit gebruik te maken, zodat we sneller een zittingsdatum kunnen aanbieden.

 

Namens de rechtbank,

Sander Lanshage

Teamvoorzitter familierecht

Terug naar het nieuws-overzicht