In memoriam: Derk Wiersum - bericht van de Deken

Allen zijn wij geschokt door de gewelddadige dood van advocaat en rechter-plaatsvervanger Derk Wiersum, gisterenochtend in Amsterdam. Wij wensen Derks gezin, familie, vrienden en collega’s heel veel sterkte met dit enorme verlies.

Hoewel het onderzoek naar dit zeer ernstige voorval nog in volle gang is, wijst alles in de richting van een grove inbreuk op onze democratische rechtsorde.

Het is van groot belang dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen. Deze gebeurtenis is daarom naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging voor onze rechtsstaat. Politie en OM zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijke(n) wordt opgespoord.

 

Gisteren heb ik samen met de hoofdofficier gelijk onderzocht of er advocaten in ons arrondissement zijn die een kroongetuige(n) bijstaan en of zij gevaar zouden kunnen lopen. Er is contact met hen opgenomen en in een aantal gevallen een risicoprofiel gemaakt. Er is een aantal advocaten in veiligheid gesteld en een aantal anderen wordt inmiddels beveiligd. We willen niet onnodig onrust wekken en daarom is er  goed gekeken naar de risico's maar dat is natuurlijk moeilijk. We kunnen daarbij iemand over het hoofd gezien hebben of wellicht heeft u behoefte om te overleggen over uw situatie. Neemt u dan contact met mij op. Dat kan overigens altijd want zo nu en dan doet een dreiging zich helaas voor.

 

Vandaag gaat de vlag halfstok bij alle gerechtsgebouwen en de NOvA heeft u verzocht dat ook te doen. Er worden een dezer dagen rouwadvertenties geplaatst door de 11 dekens, de NOvA het OM en de rechterlijke macht.

 

Indien u mij nodig heeft, belt u mij dan.

 

Bas Le Large

Deken

Terug naar het nieuws-overzicht