Maatregelen Rechtspraak en Openbaar Ministerie vanaf 7 april

Ministers Grapperhaus en Dekker hebben de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregelen die de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie na 6 april 2020 nemen om het primaire proces zo veel mogelijk door te laten gaan.

Meer en ook andere zaken
Zoals aangekondigd worden vanaf 7 april substantieel meer en ook andere soorten zaken dan alleen de meest urgente zaken op afstand behandeld. De Rechtspraak heeft hiervoor een algemene regeling en tijdelijke regelingen per rechtsgebied opgesteld. Deze dynamische lijst met zaken die hiervoor in aanmerking komen, kan in de loop van de weken verder worden aangevuld. De NOvA blijft over de wenselijke aanvulling van de lijst in overleg met de Rechtspraak en het OM. 

Fysieke aanwezigheid in strafzaken
Voor zaken in het civiele en bestuursrecht geldt dat advocaten net als andere partijen in beginsel via tele- en beeldverbindingen betrokken zijn bij de behandeling van de zaken. Hoewel strafzaken zo veel mogelijk plaatsvinden met ondersteuning van audiovisuele middelen zijn de rechter(s), griffier en officier van justitie fysiek in de zittingszaal aanwezig. Ook advocaten zijn in die gevallen fysiek aanwezig, tenzij zij zelf aangeven via telehoorvoorzieningen aan de zitting te willen deelnemen.

Lees de volledige Kamerbrief

Terug naar het nieuws-overzicht